Energie besparen TIPS

Energie besparen TIPS

Energie besparen tips in combinatie met goedkope energie bespaart je honderden euro’s op jaarbasis. Enkele manieren hebben eerst een aardige investering nodig en verdien je op de lange termijn weer terug. Je hebt ook hele simpele en tevens kleine veranderingen die je gemakkelijk door kunt voeren om minder te hoeven betalen voor energie. Energie besparen is niet moeilijk en het behoeft ook niet altijd een grote een investering. Hieronder hebben we een aantal eenvoudige energie besparen tips voor mensen die graag honderden euro’s willen besparen op hun energierekening. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet te betalen!

Stand-by is een NO GO (eenvoudigst door te voeren tip van de ”energie besparen tips”)
Apparaten die op stand-by staan verbruiken gemiddeld 450 kWh per huishouden, schakel onderstaande apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt en je bespaart zo’n € 90,- per jaar.

• Computer en laptop: € 28,- per jaar
• Televisie + dvd-speler: € 12,- per jaar
• Koffiezetapparaat: € 5,- per jaar
• Tuner, versterker en cd-speler: € 6,- per jaar
• (Combi)magnetron: € 4,- per jaar

Koop een koelvrieskast in plaats van een koelkast én een diepvries
Een koelkast en een diepvries verbruiken meer dan een koelvrieskast. Dit scheelt plus minus 100 kWh. Omgerekend zo’n € 22,- op jaarbasis.

Kies voor het A++ label
Een koelvrieskast van hetzelfde formaat met een A++ label is plus minus 30% zuiniger dan een koelvrieskast met een A+ label.

Kies voor een zuinige televisie
LED schermen zijn tegenwoordig de standaard en verbruiken vergeleken met de eerdere televisies al heel veel minder energie. Natuurlijk geldt wel dat des te groter het scherm is, des te hoger het energiegebruik is. Ook geldt hiervoor dat een televisie met het A++ label een leuke besparing per jaar oplevert.

Verban alle gloeilampen uit je huis
Spaar- en LED-lampen zijn in aanschaf duurder dan een gloeilamp maar spaarlampen gaan 3 tot 12 keer langer mee en LED-lampen 20 tot 50 keer langer. Gemiddeld kun je met spaarlampen zo’n 75% aan energie besparen ten opzichte van gewone gloeilampen.
Bij LED-lampen varieert de besparing sterk per type lamp. De meest energie-efficiënte LED-lampen kunnen wel tot 85% energie besparen ten opzichte van gloeilampen.
Als u alle gloeilampen in huis zou vervangen door spaarlampen, dan bespaart u gemiddeld 310 kWh per jaar, oftewel € 68,- per jaar

Kies voor een HR-ketel
Een HR-ketel (hoogrendementsketel) is de zuinigste verwarmingsketel. Deze ketels condenseren het vocht uit de verbrandingsgassen. De restwarmte die hierbij vrijkomt, wordt hergebruikt om het cv-water te verwarmen. Normaal gaat deze warmte helaas verloren. Met een HR-ketel bespaar je plus minus € 150,- op jaarbasis ten opzichte van een normale ketel. Een HR-ketel is qua prijs gelijk aan een gewone ketel, maar heeft wel een condensafvoer nodig.

Zet regelmatig de verwarming één graadje lager
De verwarming één graadje lager zetten staat gelijk aan 7% op je energieverbruik. Bij een gemiddeld gezin komt dit neer op een besparing van € 40,- op jaarbasis. Stook ook niet onnodig in kamers waar je toch niet verblijft en je besparing loopt nog verder op. Zet een uur voordat je naar bed gaat de verwarming lager, de kamer blijft dan het laatste uur nog gewoon op temperatuur.

Spouwmuurisolatie
Bij het isoleren van de spouwmuur zorg je er voor dat de warmte in de woning blijft. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Het is natuurlijk vervelend als de warmte rechtstreeks via de gevel naar buiten verdwijnt. Deze investering heb je na ongeveer 4 jaar terugverdiend.

Op gas koken
Op gas koken is stukken voordeliger dan elektrisch koken. Bij een gemiddeld verbruik ben je de helft goedkoper uit.

Direct gas en licht vergelijken >